logo geel

Sport | Jeu de Boules

Jeu de Boules wordt gespeeld op de banen van sportcomplex Kampong

 Wat is jeu de boules (petanque)?

Jeu de boules kent veel varianten maar over het algemeen en zeker in Nederland wordt de vorm 'Petanque' gespeeld. Bij Petanque probeert men met precisie een metalen bal ( de boule) zo dicht mogelijk te plaatsen bij een klein balletje dat als eerste wordt uitgeworpen (de cochonnet). Petanque staat voor een uitdagende wedstrijdsport, waarbij vaardigheid (techniek), tactiek, concentratie en teamgeest centraal staan. Maar ook voor een ontspannende sport op recreatieniveau!

Hoe wordt petanque gespeeld?

jeu de boules 2

Petanque wordt in diverse teamsamenstellingen beoefend:

 • Triplettes, 2 teams van elk 3 personen spelen tegen elkaar, met 2 boules per speler
 • Doublettes, 2 teams van elk 2 personen spelen tegen elkaar, met 3 boules per speler
 • Tête à tête, 2 spelers spelen tegen elkaar, met 3 boules per speler
Doublette is de meest voorkomende vorm, ook voor officiële wedstrijden zoals competities, interlands en wereldkampioenschappen

Het spelverloop

 De toss bepaalt welk team begint.

 1. Elk team speelt zes boules (drie boules per speler).
 2. Het team dat de toss heeft gewonnen (team A) tekent een cirkel van 35 tot 50 cm op de grond. Een speler van dit team gooit de cochonnet (het but, of houten doelballetje) vanuit de cirkel op een afstand tussen de 6 en 10 meter van de cirkelrand, op tenminste één meter afstand van de zijlijn en/of achterlijn.
 3. Dezelfde of een andere speler van team A gooit hierna de eerste boule, zo dicht mogelijk bij de uitgeworpen but. Een boule wordt altijd ondershands gegooid (met de handpalm naar boven) en met beide voeten in de cirkel.
 4. Een speler van team B probeert nu zijn boule dichterbij de but te werpen. De boule van team A mag hierbij worden weggeschoten of de cochonnet mag met de boule verplaatst worden. Team B blijft proberen dichterbij te komen tot het gelukt is (of de boules op zijn!)
 5. Komt de boule van team B dichterbij, dan is team A weer aan de beurt om dichterbij te komen. Men gaat hiermee door tot het gelukt is.
 6. Zo blijven de teams afwisselend werpen  totdat een van de teams geen boules meer heeft. Vervolgens probeert het andere team de resterende boules ook dichterbij de cochonnet te werpen dan de boule van de tegenpartij.
 7. Iedere boule die dichterbij de “but” ligt dan de beste boule van de tegenstander telt voor 1 punt. Alleen het winnende team krijgt punten.
 8. Het team dat deze werpronde heeft gewonnen werpt de cochonnet opnieuw uit vanaf de plaats waar hij ligt en plaatst de eerste boule.
 9. Het team dat als eerste 13 punten uit de diverse werprondes verzamelt wint de partij.

jeu de boules 1

 

Meer informatie
Sportcomplex Kampong

 

      ©c

Volg ons op Social Media!

Wedden dat jij...

OUT OF OFFICE

...bent in juni 2023!

Fotomateriaal

Heb je leuke foto's gemaakt? Stuur ze ons, wellicht zie je ze later terug op de website!

 

Alle adressen!

Een compleet overzicht van alle adressen waar we sporten/clinics en workshops:

Copyright ©2022 Landelijke Sportdag Ministerie van Justitie en Veiligheid
Webdesign: MitZ.nl